
Kemudian rujuk jadual di bawah:

Mengapa penting utk mendapatkan berat badan yg ideal?



Pakai Logik Akal
Oleh ZULKIPLE IBRAHIM
MENGAJAR anak yang mengalami masalah genetik Sindrom Down cara bagaimana mengembangkan kebolehan serta kepandaian sosial mereka bukanlah sesuatu yang mudah.
Tetapi bagi pakar terapi dan jurupulih anggota di Yayasan Sindrom Down Kiwanis-Pusat Nasional (KDSF-NC)di Petaling Jaya, semuanya dilakukan secara 'ikhlas dari jiwa'.
KDSF-NC mempunyai empat juruterapi yang bertugas untuk mengajar dan mengembangkan kebolehan sosial anak-anak Sindrom Down serta perkembangan pertuturan mereka.
Dua daripada juruterapi ini adalah warga Filipina manakala dua lagi dari Malaysia.
Apa yang mendorong mereka memilih untuk bertugas bersama anak-anak istimewa?
MULA DENGAN INGIN AMBIL TAHU
"Ianya bermula dari sikap ingin ambil tahu. Saya mahu belajar bagaimana badan manusia berfungsi luar dan dalam", menurut juruterapi Hazel Joy D. Sablay, 26 tahun. Beliau, yang lebih selesa dikenali sebagai Joy, berasal dari Manila, Filipina.
"Kanak-kanak adalah cantik dan comel. Saya menyayangi kesucian yang ada dalam diri mereka yang membuat mereka jujur dalam segala perbuatan yang dipamerkan dan pada apa perkataan yang mereka tuturkan.
"Tetapi apa yang membuatkan saya amat menyayangi anak keperluan istimewa ialah kekuatan mereka yang memberikan inspirasi kepada kita walaupun mereka berada dalam keadaan yang sukar.
"Sebagai juruterapi, adalah satu hadiah buat saya melihat anak-anak ini membesar dan dapat membantu mereka mengembangkan kebolehan yang mereka ada walaupun dengan keadaan mereka yang sukar dan terhad".
Bagi Joy, bertugas bersama anak-anak istimewa merupakan satu proses mengajar dan diajar.
"Mereka belajar daripada saya dan saya juga belajar daripada mereka. Mereka memberi inspirasi kepada saya dan saya percaya dalam sebahagian daripada hidup mereka, saya juga merupakan inspirasi bagi mereka", kata beliau.
DARI JIWA
Menurut Joy, adalah penting untuk mengetahui bahawa mengajar anak Sindrom Down bukan sahaja berlandaskan pengalaman dan kepandaian tetapi ianya harus dilakukan dengan hati yang penuh ikhlas.
"Jika kita mempunyai semangat untuk membantu mereka, semuanya akan turut tercatur dengan baik. Mempunyai hati dan perasaan yang jujur adalah kunci untuk menjadi pengajar, penjaga atau juruterapi anak istimewa secara efektif".
Joy percaya terapi fizikal atau fisioterapi adalah pilihan baik bagi pesakit yang mempunyai kekurangan upaya dalam sistem badan seperti otot, tulang, sensori, neurologi, peredaran darah serta pernafasan.
"Saya bersyukur kerana dapat bekerja bersama dengan anak keperluan khas walaupun ada mereka yang bertugas sebagai penjaga kesihatan profesional yang enggan dan turut menjauhi anak-anak ini", kata beliau.
Walaupun dilahirkan di Manila, Joy membesar di Isabela, kawasan utara Filipina. Pada tahun 2005, beliau menerima ijazah Sarjana Muda Terapi Fizikal dan mendapat lesen profesional di bidang tersebut pada tahun yang sama.
Sebelum beliau mula bertugas di KDSF-NC pada Mei 2008, Joy bekerja di sebuah hospital di Filipina selama tiga tahun dan telah melibatkan diri dengan ramai pesakit yang terdiri daripada golongan pediatrik dan geriatrik.
"Pada masa yang sama saya juga merawat pesakit di rumah seperti mereka yang mengalami masalah saraf dan otot serta anak istimewa antaranya Sindrom Down", tambah beliau.
TERAPI CARA KERJA
Kenapa pilih juruterapi sebagai kerjaya? Itulah soalan yang diajukan terhadap Junaleth 'June' Dalupang Chiong.
"Ianya bukanlah pilihan pertama saya. Tetapi ketika saya belajar, saya rasa terpanggil membantu mereka yang memerlukan dan ketika itulah saya mula memperkembangkan kebolehan saya dalam aspek ini", kata June yang berasal dari Makati, Filipina.
"Sebelum datang ke Malaysia, saya mempunyai pengalaman bekerja selama tiga tahun sebagai juruterapi cara kerja di Filipina. Saya biasa dengan anak-anak istimewa bukan sahaja Sindrom Down tetapi juga autisme, cerebral palsy, masalah pembelajaran dan cacat akal", kata June yang mempunyai ijazah Sarjana Muda Sains Terapi Cara Kerja.
Beliau juga merupakan juruterapi berlesen.
Bagi anak-anak Sindrom Down, June mempunyai pandangan sebegini:
"Membantu mereka merupakan satu cabaran kerana bukan semua yang dapat menyesuaikan diri bersama anak-anak ini. Anak-anak ini dianggap istimewa bukan kerana masalah yang mereka hadapi tetapi mereka boleh beri kelainan terhadap hidup anda dalam keadaan yang amat istimewa".
Bagi June, anak-anak istimewa membantu membina sifar pengajar mereka kerana ianya bukan sesuatu yang mudah mengajar anak-anak sebegini dengan penuh kasih sayang, kesabaran serta kefahaman.
"Saya tidak pernah menyesal berkhidmat untuk anak-anak istimewa kerana ianya memberi satu kepuasan bila melihat mereka berupaya mencapai kemajuan", tambah beliau.
ANAK ISTIMEWA JUGA MEMPUNYAI HAK
Bagi Ida Yasmine Ahmad, 27, yang dilahirkan di Kuching, Sarawak, anak-anak istimewa mempunyai hak sama seperti anak yang lain. Mereka juga mempunyai persamaan dari segi imaginasi, pemikiran, emosi serta reaksi dan tindakan.
"Disebabkan ciri-ciri istimewa mereka, anak-anak ini telah mencipta dengan sendiri daya mereka yang unik dalam menyatakan sesuatu dan ini memang sesuatu yang amat dan tidak pernah gagal menakjubkan saya.
"Apa yang kita anggap hanya sebagai kebolehan yang agak remeh, tetapi bagi anak istimewa di mana sesuatu itu kelihatan begitu sukar pada mulanya dan bila mereka berjaya melakukannya, ia seperti satu perkara yang amat besar telah dicapai.
"Dan situasi sebegini memang menakjubkan. Walaupun saya mungkin dianggap cuba membesarkan senario ini, tetapi itulah satu fakta dan perkara yang sebenarnya", kata Ida Yasmine yang merupakan graduan Kolej Universiti MAHSA pada tahun 2009.
Bagi beliau, anak-anak istimewa mungkin lain dari anak normal tetapi tetap mempunyai hak yang sama untuk bermain, belajar serta disayangi oleh semua.
"Selamat Hari Sindrom Down Dunia," kata beliau. - BERNAMA
Sumber : Petikan daripada Mstar Online
Once upon a time, back when Ray Kroc was still pushing milkshake machines, a hamburger and fries meant a wad of freshly ground chuck and a peeled, sliced, and fried potato. Now, these two iconic foods—like nearly everything we consume—has taken on a whole new meaning. Sadly, many of our favorite foods today (especially fast foods) weren’t merely crafted in kitchens, they were also designed and perfected in labs. We uncovered the ugly truth in the course of our research for the Eat This, Not That! and new Cook This, Not That! series. What we found was not pretty.
Before you mindlessly chew your way through another value meal, take these mini-mysteries (conveniently solved below) into account. Sometimes the truth is tough to swallow.
What’s in a Chicken McNugget?
You’d think that a breaded lump of chicken would be pretty simple. Mostly, it would contain bread and chicken. But the McNugget and its peers at other fast-food restaurants are much more complicated creatures than that. The “meat” in the McNugget alone contains seven ingredients, some of which are made up of yet more ingredients. (Nope, it’s not just chicken. It’s also such nonchicken-related stuff as water, wheat starch, dextrose, safflower oil, and sodium phosphates.) The “meat” also contains something called “autolyzed yeast extract.” Then add another 20 ingredients that make up the breading, and you have the industrial chemical—I mean, fast-food meal—called the McNugget. Still, McDonald’s is practically all-natural compared to Wendy’s Chicken Nuggets, with 30 ingredients, and Burger King Chicken Fries, with a whopping 35 ingredients.
Bonus tip: For the nutritional breakdown of each of these “chicken” meals, and thousands others, download the brand-new Eat This, Not That! iPhone App! It’s like having your own personal nutritionist always at your fingertips!
What’s in a Wendy’s Frosty?
Wendy’s Frosty requires 14 ingredients to create what traditional shakes achieve with only milk and ice cream. So what accounts for the double-digit ingredient list? Mostly a barrage of thickening agents that includes guar gum, cellulose gum, and carrageenan. And while that’s enough to disqualify it as a milk shake in our book, it’s nothing compared to the chemist’s list of ingredients in the restaurant’s new line of bulked-up Frankenfrosties.
Check out the Coffee Toffee Twisted Frosty, for instance. It seems harmless enough; the only additions, after all, are “coffee syrup” and “coffee toffee pieces.” The problem is that those two additions collectively contain 25 extra ingredients, seven of which are sugars and three of which are oils. And get this: Rather than a classic syrup, the “coffee syrup” would more accurately be described as a blend of water, high-fructose corn syrup, and propylene glycol, a laxative chemical that’s used as an emulsifier in food and a filler in electronic cigarettes. Of all 10 ingredients it takes to make the syrup, coffee doesn’t show up until near the end, eight items down the list.
Bonus tip: Not all restaurant desserts will detonate your diet. See which frozen treats made our popular list of The 39 Best Healthy Foods in America.
What’s in a Filet-O-Fish?
The world’s most famous fish sandwich begins as one of the ocean’s ugliest creatures. Filet-O-Fish, like many of the fish patties used by fast-food chains, is made predominantly from hoki, a gnarly, crazy-eyed fish found in the cold waters off the coast of New Zealand. In the past, McDonald’s has purchased up to 15 million pounds of hoki a year, each flaky fillet destined for a coat of batter, a bath of oil, a squirt of tartar, and a final resting place in a warm, squishy bun. But it seems the world’s appetite for this and other fried-fish sandwiches has proven too voracious, as New Zealand has been forced to cut the allowable catch over the years in order to keep the hoki population from collapsing. Don’t expect McDonald’s to scale down Filet-O-Fish output anytime soon, though; other whitefish like Alaskan pollock will likely fill in the gaps left by the hoki downturn. After all, once it’s battered and fried, do you really think you’ll know the difference?
Bonus tip: About a quarter of your day's caloric consumption comes from what you drink. Defy that stat: Avoid the 20 Unhealthiest Drinks in America. You'll be shocked by this list.
What’s in my salami sandwich?
Salami, the mystery meat: Is it cow? Is it pig? Well, if you’re talking Genoa salami, like you’d get at Subway, then it’s both. Most salami is made from slaughterhouse leftovers that are gathered using “advanced meat recovery,” which sounds like a rehab center for vegans but is actually a mechanical process that strips the last remaining bits of muscle off the bone so nothing is wasted. It’s then processed using lactic acid, the waste product produced by bacteria in the meat. It both gives the salami its tangy flavor and cures it as well, making it an inhospitable place for other bacteria to grow. Add in a bunch of salt and spices—for a total of 15 ingredients in all—and you’ve got salami. But now that you know what’s in there, you might need to check yourself into an advanced meat recovery center.
Bonus tip: For simple steps to live a longer and healthier life, read through Dr. Oz's 25 Greatest Health Tips Ever. His tips will dramatically improve your life. And one more thing: Save calories, time, and money with our free Eat This, Not That! newsletter. Sign up today and you’ll get the Eat This, Not That! guide to shopping once and eating for a week for free!
Tanggapan yang betul tentang makanan dan kesihatan ialah semakin kurang anda makan, maka semakin sihat tubuh badan anda. Jika anda mengalami sesuatu penyakit, jangan cari apa yang perlu dimakan untuk memulihkan penyakit, tetapi carilah apa yang anda selalu makan sebagai punca penyakit.
Sekarang ini telah banyak kecelaruan terhadap sesuatu nasihat dan anjuran pengambilan makanan. Jika anda berpeluang berkawan dengan mereka yang mendakwa pakar pemakanan, cuba perhatikan diri mereka, mereka sendiri tidak dapat merealisasikan teori yang diperjuangkan. Kadang kala ada di antara mereka kelihatan perutnya buncit, kadang kala ototnya lembik dan kadang kala mukanya berjerawat, ada juga yang jiwanya tertekan. Mereka juga tidak yakin dengan apa yang mereka katakan kerana apabila dihidangkan, mereka akan makan juga apa yang mereka dakwa “tidak boleh makan”. Mungkin teori yang diuji secara makmal di luar tubuh manusia (yang turut mengandungi kuasa akal dan roh) menemui teori tertentu mengenai nutrisi, tetapi mengapa dalam kes tertentu pengambilanya tidak mujarab malah mendatangkan kesan sampingan.
Terdapat juga teknik penyediaan makanan yang dianggap mampu menghasilkan nutrien dengan baik, tetapi sebenarnya mendatangkan mudarat seperti memerah limau di atas daging atau minum jika tercekik atau pemekatan sesuatu bahan makanan. Ada juga sesuatu makanan yang sepatutnya dimakan tetapi dilarang, dan yang sepatutnya dihindari, tetapi digalakkan. Contohnya minuman ais sepatutnya perlu diambil dengan kerap dan makan berfiber kasar seperti pisang sepatutnya dielakkan, tetapi sebaliknya pula yang berlaku.
Dalam dunia perubatan klasik (allopathic medicine), apabila wujud sesuatu penyakit, mereka akan membuat kajian terhadap bahan yang terlebih atau terkurang dalam darah. Contohnya pesakit diabitis, didapati kandungan gula dalam darah berlebihan, maka dinasihatkan agar mengurangkan gula. Atau bagi pesakit yang mengalami tekanan darah rendah, mereka dinasihatkan agar mengambil bayam atau kerang. Atau jika seseorang yang mengalami kolestrol tinggi, pesakit akan dinasihatkan untuk memerah limau di atas daging yang ingin dimakan.
Memang tidak dapat dinafikan bahawa apabila sesuatu penyakit terjadi, didapati pesakit mengalami kekurang sesuatu zat makanan. Tetapi ini bukanlah bermaksud pesakit perlu mengambil dengan banyak makanan yang dianggap memiliki sesuatu zat. Sepatutnya nutrient yang berkurang hendaklah disukat kadar yang kurang serta kadar yang perlu diambil. Namun begitu, pengambilan nutrient semata-mata bukanlah penyelesaian kepada kekurangan neutrean dalam badan kerana jumlah neutrean dipengaruhi oleh faktor kemampuan tubuh untuk memproses, mencerna dan menggunakan nutrient yang diambil. Selagi organ dan sistem tubuh tidak mampu memproses nutrient, pengambilannya hanya akan memburukkan lagi keadaan. Organ akan terbeban, nutrient akan disimpan dalam bentuk asid lemak dan urik asid, batu karang akan terbentuk di buah pinggang dan sebagainya.
Lebih malang lagi bagi sesetengah makanan, walaupun terdapat sesuatu nutrient, namun dalam satu makan yang sama terdapat juga bahan yang tidak diperlukan oleh tubuh. Contohnya walaupun susu mengandungi banyak kalsium, tetapi susu juga mengandungi banyak protein yang akan membebankan hati dan buah pinggang .
Post ini akan mendedahkan kajian sebenar mengenai petua pemakanan berdasarkan konsep ilmu Colour Vibration Therapy. Kajian ini bukanlah sesuatu yang kontraversi memandangkan terdapat banyak pembuktian terhadap kesan pemulihan dan pengurangan simptom sesuatu penyakit.
Berikut ialah ringkasan pengenai sesuatu nutrient atau makanan serta kesan pengambilannya.
PROTEIN | ||
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Protein tinggi seperti kobis, taugeh | Sakit belakang hilang | Mata kabur, |
Mengambil makanan daging tinggi protein yang banyak seperti daging ayam, kuning telur | Badan sasa | Gatal kulit, kulit sensitif, berjerawat |
Protein tinggi daripada soya seperti susu soya, tauhu, tau fu fa, tempe, kicap soya asli | Cergas sementara | Sakit kepala, tekak loya |
Protein tinggi daripada susu tinggi protein atau susu awal lembu atau susu IGGPlus | Badan sasa, hilang sakit belakang, mengurangkan simtpom kencing manis | Mata silau, mudah demam secara tiba-tiba, masalah berkaitan buah pinggang, prostat dan masalah kencing |
Protein teroksida daripada ikan yang diproses menjadi keropok dan fish ballatau fish cake | Tinggi IQ | Trouma yang sukardilupakan. Prostat terganggu, masalah berkaitan kencing |
Protein tepu iaitu protein yang disalut kolestrol seperti makanan yang diperah limau, keropok lekor | Tinggi IQ | Strok, koma, sebu atau angin, prostat terganggu, masalah berkaitan kencing |
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Makanan tinggi zat seperti spirulina dan multivitamin | Menghilangkan simptom kencing manis. Memberi kecergasa sementara. Mencegah jangkitan penyakit (tidak dapat dibuktikan secara saintifik) | Gangguan spiritual, kelesuan, kesan seperti urik asid, kesan seperti makanan tinggi protein |
VitaminC | Mencegah jangkitanpenyakit (tidak dapat dibuktikan secara saintifik) | Usus berdarah, melemahkan buah pinggang akibat batu karang |
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Logam berat daripada bayam, mengkudu, kerang, hati | Pelupa, tekanan darahtinggi | |
Logam berat atau makanan berat zat seperti herba yang dipekatkan atau kopi campuran herba | Pelupa, keliru, mudah mengantuk, tekanan darah tinggi | |
Logamberat daripada kulit ikan yang ciri-cirinya licin danhitam seperti ikan keli, dan semua bahagian kepala ikan (walaupun ikantersebut kulitnya kasar dan cerah) | Pelupa, keliru | |
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Urik asid daripada makanan berwarna kuning dan masam seperti buah yang telah lama dipetik, jeruk, cuka, makanan yang diperam. | Gout, sendi tulang, kencing manis | |
Urik asid daripada yis yang digunakan untuk menghasilkan roti dan donat. | Gout, perasaan tertekan | |
Urik asid daripada daging ayam bandar terutama bahagian kulitnya. | Gout, sendi tulang | |
Urik asid daripada kopi dan teh yang diambil berlebihan | Gout, sendi tulang, tekanan perasaan, kekeliruan | |
Minuman bergas dan minuman berjenama Nescefe | Gout, jantung, berdebar,sendi tulang, perasaan tertekan | |
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Kolestrol tepu seperti sotong, udang, ketam, kerang, siput, perut, hati, serangga seperti belalang atau protein serangga | Kekenyangan | Buah pinggang lemah, masalah kencing, prostat, antibodi lemah, resdung, alergi |
Kolestrol daripada minyak masak berasaskan tumbuhan seperti minyak soya, minyak kelapa sawit, minyak jagung (kecuali minyak bunga matahari, minyak kelapa dan minyak zaitun) | Jantung, mata kabur, tekanan darah tinggi | |
Kolestrol daripada daging lembu terutama daging berger dan diproses hingga teroksida seperti bakso | Strok, koma, tekanan darah tinggi | |
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Tumbuhan pengurai (atau pengguna ketiga dalam rantaianmakanan) seperti cendawan atau kulat contohn ya seperti lingzhi ataugano atau pelbagai cendawan atau kulat yang dijadikan sayur | Mengurangkan aktiviti kanser, cergas sementara | Kelesuan yang amat sangat kerana tenaga diserap |
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Makananyang diletakkan perasa monosodiom glitumat MSG seperti makanan ringan dan makanan segera | Kesan seperti urik asid, kesan seperti protein tinggi dan kolestrol tepu | |
Makanan yang diletakkan perasa pedas | Usus berdarah | |
Makanan yang diletakkan perwarna seperti sirap dan mee kuning | Masalah buah pinggang, masalah kencing, masalah kelenjar prostat | |
Makanan yang diletakkan penahan seperti buah mata kucing, buah longan | Alergi, masalah penyakit kulit, kesan seperti urik asid | |
Makan yang dihasilkan secara kimia seperti kopi berjenama Nescafe | Gout, kesan seperti urik asid, tekana perasaan | |
Makanan | Kesan Sementara | Kesan_Sampingan |
Makanan yang dibungkuskan di dalam bekas bertoksik seperti polisterin dan botol plastik air mineral | Cirit-birit, gangguan hormon terutama kelenjar pitutari | |
Minuman yang dibungkuskan di dalam tetra pak seperti minuman kotak tarutama susu kotak kerana bungkusan boleh ditembusi bakteria | Cirit-birit | |
Makanan dalam tin yang distrilkan dengan radioaktif seperti sardin, laici atau buah dalam tin | Kereputan tulang, gangguan saraf, kesan seperti urik asid | |
Makanan | Kesan Sementara | Kesan Sampingan |
Makanandan minuman berkoko seperti susu perasa coklat atau susu berkoko (milo, vico) kek coklat, coklat bar | Cergas, melegakan tekanan perasaan | Ketagihan, kelenjar tiroid terganggu, dahaga, hilang selera makan, peluh berlebihan, kehilangan banyak mineral seperti pottasiom melalui peluh, sembelit |
Semua minuman kopi yang berkefen dan minuman berjenama Nescefe | Cergas, tidak mengantuk | Ketagihan, kesan seperti urik asid, kesan seperti makanan tinggi protein, tekanan perasaan, sembelit, buasir atau masalah usus |
Rajah 10 di sebelah kanan ini menunjukkan sel kapilari darah yang mendapat tekanan. Ruang saluran darah menjadi lebih luas. Darah akan mengalir dengan lebih lancar.
colour vibration therapy cvt
Menyedari arah pengaliran tenaga di dalam ruang, maka bentuk terbaik untuk mendapatkan rawatan mandian Hidrotherapy Ice ialah dengan berendam di dalam tub mandi yang berbentuk segi empat. Bentuk segi empat akan lebih memfokuskan tenaga berdasarkan niat dan doa.